Faste og påske - Kirkens Nyhedsbrev - februar 2016

Faste og påske - Kirkens Nyhedsbrev - februar 2016


# Gunder Gundersen
Publish date Udgivet søndag d. 21. februar 2016, kl. 12:49

Faste og påske
I katolsk tid fastede mennesker rigtigt. I 40 dage fra Fastelavn til Påske spiste man kun grovbrød, fisk og grønsager. Sådan forberedte man sig til Påske - til opstandelsen, hvor livet vender tilbage. Efter Reformationen holdt vi op med at faste rigtigt. Det eneste der er tilbage er fastens festlige indledning: Fastelavn.
Men er der så ingen forberedelse til Påsken mere.
Hverdag og fest
Forholdet mellem faste og påske kan tænkes som forholdet mellem hverdag og fest. Faste er 'hverdagen', hvor man forbereder sig, sparer op til 'festen' - Påsken!
Fest er en dejligt afveksling fra hverdagen. Men hvis hver dag er en fest, bliver festen hverdag - og så forsvinder festen. Fest kræver, at der er en hverdag, for at være fest.
Enhver fest kræver forberedelse. Mad, pynt og program skal arrangeres, aftales og laves. Vi skal også spare sammen til fest - sørge for, at der er penge nok. Alt det skal foregå i hverdagene op til festen.
Livets værdi - fastens væsen
Det er forfærdeligt først, at opdage hvor vigtigt noget var, når man mister det! Det ved enhver, som har prøvet det!
Fastetiden er også den tid, hvor man vælger at undvære goder. Sådan kan man blive klar over, hvad de betyder. Det kan være fødevarer - men det kan også være andre ting og goder. Vi bombarderes dagligt af tusinde indtryk: Nyheder, musik, film, underholdning, lækker mad og søde sager og meget mere.
Når man for en tid afstår og undgår nogle af disse mange sanseindtryk, sker der noget. Vi finder ud af hvad der er v igtigt - og hvad der ikke er vigtigt. Vi finder ud af, om vi bruger tid, kræfter og penge på det, som er vigtigt. Og i opstandelsens øjeblik kan livets sande værdi åbenbare sig!
Den usynlige faste
I Folkekirken ved vi ikke, hvem der faster. Ingen SKAL faste - men vi MÅ faste! Jesus siger, at når vi faster, skal vi gøre det for Gud og ikke for mennesker! Når man faster, skal man altså gøre det så ingen opdager det! Det betyder, at faste bliver et personligt valg - både OM man vil faste og HVORNÅR man vil faste.
For faste er en gave - ingen pligt. Faste åbner vores øjne og øre for verden og for det som er vigtigt!
God faste - Glædelig påske

Gunder Gundersen

Kommentarer

oruxowudeluku"> oruxowudeluku